Štola po česku
Už několik let peču na Vánoce štolu. Poprvé jsem ji jedla u kamarádky v jižních Čechách a ta chuť byla úchvatná. Od té doby ji peču sama a každý rok zkouším přidat trochu něčeho jiného, abych se nenudila J Původní recept byl na tvarohovou štolu, kypřenou ne droždím, ale kypřícím práškem. Dnes je toto pečivo podobné pravé štole v hutnosti těsta, v tom, jak ji tvaruji, v tom, že se po upečení polije máslem a zasype bohatě cukrem, nechává se rozležet několik týdnů ve studenu a jí se na Vánoce. Pokud nebudete mít jindy čas a upečete ji den před Štědrým dnem, vůbec nic se nestane a pochutnáte si stejně! Upečte si a uvidíte J
Suroviny
500 g polohrubé mouky
150 – 200 g cukru
1 prášek do pečiva
250 g mletých vlašských ořechů
250 g mletých oloupaných opražených mandlí
1 lžička skořice
½ lžičky perníkového koření
½ lžičky soli
250 g hera
250 g tvarohu
2 vejce
5 lžic rumu
sušené švestky jako náplň (pokud jsou tvrdé, necháme je přes noc nabobtnat a změknout v tekutině (rum, voda)
na pomazání přepuštěné máslo
smíchaný moučkový a vanilkový cukr na posypání
Poznámka:
Přepuštěné máslo uděláme tak, že koupíme máslo s vysokým obsahem tuku, alespoň 80%, dáme ho do hrnečku na vařič a rozpustíme. Necháme ho pomalu bublat.
POZOR – neodcházíme od sporáku a s láskou hlídáme, kdy nastane ten správný okamžik k odstavení z vařiče a ten je tehdy, když se vyvaří všechna voda a hrnečku už je jenom tuk – na dně už není tekutina, ze které zbyly jen maličké bílé tečky. Kdo si ještě z dob našich babiček pamatuje na „přeškvařené“ máslo, může použít i to, jen pozor na žlučník!
Rozdíl mezi přepuštěným a přeškvařeným máslem je v tom, že přepuštěné máslo má u dna BÍLÉ a přeškvařené máslo necháváme na sporáku trošičku déle, aby ty maličké bílé tečky zhnědly.
Postup
V hrnečku rozmíchám vejce se solí a rumem. Sypké suroviny smíchám v míse, přidám změklý tuk a tvaroh a rychle promnu – vytvoří se něco jako drobenka, tuk a tvaroh jsou rovnoměrně rozmíchané v mouce. Přileji vajíčka s rumem a solí a zadělám hutné těsto. Dobře prohnětu, pracuju rychle. Těsto dám zhruba na 1 hodinu do chladna.
Poté ho rozdělím na tři díly a z každého vytvaruji štolu tak, že díl rozválím na obdélník, pomažu přepuštěným máslem, posypu sušenými švestkami a okraje těsta přehnu přes sebe jako např. u štrůdlu. Položím opatrně na plech s pečícím papírem a peču zhruba ¾ hodiny na 180o C. Abych poznala, kdy je štola upečená, používám maminčinu metodu: před vložením do trouby napíchám do štoly na kraje a doprostřed kousek špejle a při vyndání z trouby je vytáhnu. Když je špejle suchá, je upečeno. Pokud se mi zdá, že je na ní přilepené syrové těsto, ještě ji dám na chvíli péct.
Po vyndání z trouby na horkou štolu stříknu rum, bohatě pomažu (nebo chcete-li lehounce poleju) štolu přepuštěným máslem a silně posypu cukrem. Nechám do druhého dne vychladnout, zabalím do alobalu a schovám do chladu. Doba uložení je několik týdnů, peču ji i těsně před adventem.
Štoly, které dávám jako dárky, balím nakonec do celofánu a převazuju ozdobnými mašlemi.